EGNA ERFARENHETER

JAG KOMMER ATT GE MÅNGA TIPS SOM JAG FÅTT AV EGNA ERFARENHETER, MEN LITA PÅ DIG SJÄLV OCH ÅK TILL VETERINÄREN OM DU KÄNNER DIG OSÄKER ELLER ATT NÅGOT INTE KÄNNS RÄTT. HUNDENS HÄLSA ÄR ALLTID VIKTIGAST!
LAZY

Lazy har alltid varit väldigt frisk av sig och har inte haft några olyckor eller några värre sjukdomar än en ögoninfektion när hon var runt 3 år gammal, vilket var en lätt fix då man såg att ögat inte va helt okej och då åkte man till veterinären och efter en snabb undersökning så fick man medicin och ögat var helt friskt efter en vecka. Hon fick även lite sår runt sitt ena öga när en galen liten Amstaff/Pitbull valp med syl vassa tänder skulle busa och bitas, men det va också något som försvann relativt fort.

November 2017 så började min mamma och pappa märka att Lazy blev slöare och hennes ögon va halvt stängda hela tiden, hon va inte intresserad av sin favorit syssla i hela världen, äta. Hon ville  inte ut och gå och sov i princip hela dagarna. När jag kom hem och tittade på henne så började misstankar växa fram, tänk om detta skulle vara Livmoder infektion? (även kallad Pyometra en onödig sjukdom som drabbar 1 av 3 tikar)  Men hon hade ingen av de vanligaste symptomen. Men jag kunde ändå inte släppa tanken på att det kanske skulle kunna vara Pyometra. Mamma och Pappa tyckte att det verkade som en bra ide att vänta i 1-2 dagar för att se om hon kanske skulle bli bättre. Så vi väntade, 2 dagar senare ringer Mamma mig tidigt på morgonen och säger ” Idag blir det veterinär med Lazy det blir inte bättre och hon verkar mer allmänt påverkad av det som pågår i kroppen”

Jag avbokade allt och följde med till vet. När vi kommer dit så säger veterinären att dom behöver röntga henne och ta blodprover för att få svar, men han tyckte att Pyometra verkade troligt.
Jag fick en ISKALL rysning genom hela kroppen och jag bröt ut i gråt, då jag typ vetat eller haft en känsla av att det va det som spökade. Sen kom blodproverna och röntgen, Infektionsvärdena var skyhöga men röntgen visade ingen synbar förstoring av livmodern. Veterinären gav oss rådet att åka till Anicura i Göteborg för ultraljud och en second opinion. Så vi åkte full fart mot Anicura, där ultraljud togs för att se om hon hade vätska i livmodern (om det bildats var) Men ultraljudet gav inte heller något klart svar, hon hade för lite vätska i livmodern så det kanske inte var det som spökade. Men eftersom hennes allmän tillstånd var så nere, hon hade feber och såg helt borta ut så sa veterinären att han rekommenderade en operation då vi omöjligt kan veta hur dålig hon kan bli på några timmar och vi inte har någon aning om hennes allmäntillstånd skulle bli sämre och då hade operation inte varit ett alternativ då hon antagligen inte skulle klara narkosen. SÅ vi beslutade oss för att operera. Så vi lämnade henne där och åkte hem.
På morgonen fick vi mer info, då sa dom att livmodern varit mycket större än vad som syntes på röntgen och det va mycket mer vätska än vad de kunnat se.

Hon fick komma hem dagen efter och det syntes verkligen att hon mådde så mycket bättre! Lite groggy av all medicin men hon mådde så bra man kan tänka sig må efter en operation.

2 Dagar, så länge varade lyckan, hennes ögon började krångla igen och hon gick runt och blundade. Då var det in igen, Då visade det sig att hon hade fått Akut främre uveit. Det hade samlats var mellan regnbågshinnan och iris. Vilket kunde leda till nedsatt syn eller att ögonen behövdes opereras bort. Så hon fick bli inlagd och få massor med kortison, antibiotika och smärtstillande för att bli av med det akuta. Efter två nätter på sjukhuset, blev det 6 olika mediciner som skulle tas 17 gånger per dag. Nu är hon mycket, mycket bättre och får lite ögondroppar fortfarande då det sista är lite seglivat.

Lazy var ett gränsfall med Pyometran och det var svårt för både oss och för veterinärerna att avgöra om det verkligen va det som spökade. Men vi hade tur.
Det enda tipset jag kan ge för att minska risken eller vara i tid är:
1. Om din tik inte ska användas till avel kastrera henne, då kan hon inte drabbas av Pyometra, och det är som sagt en sjukdom som drabbar 1 av 3 hundar.
2. Åk in i tid, det är ändå ens bästa vän som inte mår bra då är det bättre att åka in en gång för mycket än en gång för lite.
3. Läs gärna om Pyometra då vet du vad du ska leta efter för Symptom.

 

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •