Tips för skotträdda hundar!

Det är ditt ansvar som hundägare att se till att din hund känner sig trygg och säker.

Många hundar är skotträdda under nyår, dels är det relaterat till hundens nedärvda mentalitet och personlighet, men hunden kan även koppla kraftiga ljud till någon form av obehag.

Det gäller att arbeta långsiktigt och det krävs tålamod för att minimera hundens rädsla inför framtiden. 
Därför är det viktigt att man inte utsätter hunden i situationer där den känner sig bestraffad för sin rädsla.
Rädsla utlöser stress, vilket gör att hunden mår mycket dåligt eftersom hunden inte själv kan kontrollera sin rädsla.

Det finns tyvärr ingen universallösning på skotträdsla, men det bästa är att vara lugn och testa sig fram vad som fungerar bäst för just dig och din hund.

Här är några tips:

 1. Lämna INTE hunden ensam.
 2. Trötta ut hunden under dagen med olika aktiviteter utomhus och låt din vän använda nosen och luktsinnet så mycket som möjligt. De blir väldigt trötta av att använda nosen.
 3. Håll er inomhus och ha hunden i ett rum där den känner sig trygg eller om möjlighet finns låt din hund vara tillsammans med en orädd hund.
  Förutsatt att hundarna känner varandra sedan innan och är trygga med varandra.
 4. Stäng dörrar, dra för gardiner, sätt på musik eller ljud från tv:n som tar bort ljudet från smällarna redan en stund innan fyrverkerierna sätter igång.
  På så vis minskar ni risken för panik.
 5. Ge gärna ett köttigt märgben i god tid innan tolv eller aktivera hunden under de värsta smällarna.  
 6. Håll dig lugn och ignorera själv smällandet och försök att engagera hunden i aktivitet. Ge gärna ett märgben.
 7. På nyårsafton rasta hunden tidigt innan det mesta av smällarna har börjat. Om ni behöver gå ut och rasta senare, gå bara ut utanför dörren för att rasta en snabbis.
 8. Om din hund går undan och gömmer sig, låt den då göra det utan att försöka locka fram din vän därifrån. Det kan göra att hunden känner sig mer stressad. 
 9. Belöna! Om det kommer en hög smäll kan du efteråt ge din hund en godis eller favoritleksaken, det kan ge en positiv association till smällarna.
 10. Sätt fetvadd i öronen på hunden inför tolvslaget för att dämpa ljudet.Om du vet med dig att din hund lätt blir stressad och du tror att fyrverkerierna kommer att öka hundens lidande, passa på att i förväg kontakta en veterinär.

 11. Det finns svaga lugnande preparat som är särskilt framtagna för att få din hund att må bättre vid den här typen av stressiga situationer då det är svårt att undvika ljudet av smällarna helt.

Vi vill önska er ett riktigt

GOTT NYTT ÅR 2020 !

OBS! Glöm inte hästen, kaninen och katten.

LYCKA TILL !


Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kommentera