Gott Nytt År 2021

Börja träna din skotträdda hund inför 2020

Hoppas att Nyårsnatten gick bra för era Woffisar. Våran Lazy är känslig för smällare. I år var hon något lugnare eftersom vi hade tv:n på fullen och så hade vi dragit för gardinerna så att hon inte såg ljuset av smällarna.

Loke bryr sig inte alls. Ibland undrade han dock varför Lazy reagerade på smällandet och blev lite fundersam.

Det finns så många skräckexempel på hur hundar (och övriga djur för den delen ) reagerar när det smäller i tid och otid.
Många hundar blir paralyserade och en del hundar mår dåligt i flera dagar efteråt eftersom de upplevt ett trauma.

Jag tänker ofta på djuren i skogen och på djurparker. Djur i fångenskap som inte kan fly för sina liv. Det måste vara fruktansvärt, speciellt för flyktdjur.

Det jag kan rekommendera är att du börjar träna din hund regelbundet under kommande år. Utsätt din hund för ljud av “nyårsraketer”. Det finns ljudfiler att köpa eller cd skivor så att man kan succesivt träna hunden för att inte reagera på smällar.

Gör ingen affär av att det smäller utan agera som att du inte hör smällen. Och belöna hunden endast när hunden är lugn.

Hundcoachen Fredrik Steen tipsar om bland annat dessa två sätt att träna sin hund på.


“Gillar hunden att spåra eller träna lydnad så kan du med fördel göra detta i närheten av ett skjutfält. Börja på stort avstånd arbeta dig successivt närmre. Det är på detta sätt du kan träna bort detta. Men ta det försiktigt och gå lugnt fram. Använd själv din fantasi för att hitta på olika varianter på skotträning.”Ta med en knallpulverpistol ut i skogen då din hund leker med en annan trygg hund. När de har som roligast trycker du av ett par skott. Hunden kommer då troligtvis att reagera. Hunden kommer då att söka den andra hundens reaktioner, samt iaktta hur du själv reagerar. Den trygga hunden bryr sig inte alls, inte heller du. Gör detta några gånger vid olika tillfällen, då har du förberett din hund på ett bra och säkert sätt.

Fanny Modig tipsar om inspelade ljud.


Skottberörda hundar kan vänja sig vid smällare och fyrverkerier genom att lyssna på inspelade ljud, det finns på nätet eller Anders Hallgrens fyrverkeriband. När du spelar ljuden första gången gör du det med låg volym. Det är det bra om ljudet av smällarna blandas med andra ljud i hemmet som hunden är mer van vid.
Reagerar hunden negativt ska du genast sänka ljudet. Går inte det bör du stänga av helt.
Ju mer hunden vänjer sig vid bandet desto mer kan du höja volymen. Sänk den igen om hunden reagerar negativt. 
När det inte går att höja mer ska du låta ljuden runt omkring försvinna successivt. När ljuden från omgivningen är borta spelar du återigen upp bandet, men återgå då till en låg ljudvolym som du därefter höjer kontinuerligt.


Fanny Modig som är instruktör, hundpsykolog och kommunikatör. Hon har de senaste åren hållit kurser inom vardagslydnad, valpträning, aktivering samt arbetat med problemutredningar. På hennes blogg Leva med hundar skriver hon om sina egna erfarenheter och konkreta tips kring hundträning.

Med detta vill jag önska er ett gott nytt WOFFIS ÅR 2021.

Ta väl hand om er, så hörs vi snart igen.

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kommentera